Γυναικολογία

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ

Το άγχος και η κατάθλιψη αποτελούν βασικές συνιστώσες, οι οποίες μειώνουν την ποιότητα ζωής των γυναικών. Σωματικά λειτουργούν διαταράσσοντας τον ύπνο και τις διατροφικές συνήθειες. Ψυχολογικά, μειώνοντας το κίνητρο για κινητοποίηση και αυξάνοντας την αίσθηση αναξιότητας ενώ κοινωνικά επηρεάζοντας τις προσωπικές σχέσεις.
Οι γυναίκες μπορεί να εκδηλώσουν διάφορα γυναικολογικά προβλήματα που μπορεί να σηματοδοτούν είτε κάποια προυπάρχουσα ψυχολογική δυσκολία, η οποία εκδηλώνεται σωματικά ή τα γυναικολογικά προβλήματα να αποτελέσουν στην πορεία της διάγνωσης και ιατρικής θεραπείας αιτία ψυχολογικής δυσφορίας και εγκλωβισμού.
Τα πιο συχνά γυναικολογικά προβλήματα είναι τα Ινομυώματα, Πολύποδες, Κύστες στις ωοθήκες, Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, Διαταραχές περιόδου, Καλοήθεις και κακοήθεις παθήσεις μαστού και γεννητικών οργάνων, Γυναικεία υπογονιμότητα, Επιπλοκές κύησης, Επιλόχειος κατάθλιψη, Απώτερες επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης
Ως μηχανισμός άμυνας, τα σωματικά συμπτώματα εμφανίζονται για να απασχολήσουν το μυαλό «καλύπτοντας» καταστάσεις που δε μπορούμε να διαχειριστούμε. Αυτό σημαίνει πως όταν αποκαλυφθεί η αιτία τους, η λειτουργία τους παύει να εξυπηρετεί το στόχο της και τα ψυχοσωματικά εξαφανίζονται. Έτσι όσο πιο γρήγορα αποκαλύπτονται, τόσο πιο σύντομα κλείνει ο «κύκλος» της δράσης τους.

Ακολουθώντας συγκεκριμένους τρόπους διαχείρισης των καθημερινών προκλήσεων ή καταστάσεων της ζωής τα ψυχοσωματικά συμπτώματα καθόλου τυχαία εμφανίζονται, στις περισσότερες περιπτώσεις, σε συγκεκριμένες περιοχές του ανθρώπινου οργανισμού εκφράζοντας πάντα μια μη διαχειρίσιμη ψυχολογική κατάσταση. Η επιλογή της περιοχής εμφάνισης εκφράζει με ένα ακραίο τρόπο ένα εσωτερικό μήνυμα και μια ψυχολογική ανάγκη που δε μπόρεσε να εκφραστεί με άλλο τρόπο. Έτσι απώτερος στόχος της αναγνώρισης του συμπτώματος δεν είναι μόνο η διαχείριση του άγχους/ φόβου που επιφέρει η εμφάνιση τους, όσο η συμβολική σχέση μεταξύ συμπτώματος και περιοχής εμφάνισης.

Η διασυνδετική ψυχοθεραπεία έχει ως στόχο την αναζήτηση της βαθύτερης ψυχολογικής κατάστασης της γυναίκας που αντιμετωπίζει γυναικολογικές δυσλειτουργίες, την κατανόηση του συμπτώματος και του βαθύτερου νοήματος που προκύπτει από αυτό, για την βελτίωση της ποιότητας ζωής της.