Covid-19 & τι μπορούμε να κάνουμε σε περιόδους εγκλεισμού

γενετική σύνδεση μέσω ψυχολογίας και θεραπείας

Covid-19 & τι μπορούμε να κάνουμε σε περιόδους εγκλεισμού

Το τελευταίο διάστημα επικρατεί ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο, που έχει όνομα, κορονοϊός – Covid-19, που δεν κάνει ηλικιακές διακρίσεις και διαταράσσει την σκέψη και την καθημερινή ρουτίνα του καθενός. Είναι φυσιολογικό η ύπαρξη έντονων συναισθημάτων αφού το μυαλό έχει επικεντρωθεί στην εξάπλωση και τις επιπτώσεις αυτού όχι μόνο στο ίδιο το άτομο αλλά και στους αγαπημένους του καθώς και σε ανθρώπους που έρχεται σε άμεση και έμμεση επαφή. Θα βοηθούσε σε τέτοιες περιόδους η σκέψη για τρόπους διαχείρισης και ενίσχυσης της ψυχικής υγείας.

• Σε καταστάσεις απομόνωσης η αύξηση του άγχους είναι φυσιολογική. Η σκέψη ότι ‘δεν είμαι μόνος’ μπορεί να βοηθήσει. Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και το περνούν και άλλοι. Είναι σημαντικό η ενημέρωση να γίνεται από ειδικούς φορείς περιορίζοντας την συχνότητα, όπως ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας) και WHO (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας)
• Επικοινωνήστε το στα παιδιά όσο πιο απλά γίνεται. Είναι ένα γεγονός μεγάλο και εκείνα είναι μικρά για να διαχειριστούν τόσο όγκο πληροφορίας. Η δημιουργία ενός περιβάλλοντος ασφαλείας διατηρώντας την καθημερινότητα τους όσο γίνεται θα ήταν ωφέλιμο για εκείνα. Η ανάπτυξη καινούριων δραστηριοτήτων μέσα στο σπίτι, όπως δημιουργικό παιχνίδι, το να γίνουν οι μικροί βοηθοί σας , το να παίξετε, να κάνετε αγκαλιές μεταξύ σας θα είναι αρκετά ανακουφιστικό .
• Ίσως τώρα είναι η ευκαιρία να ανακαλύψετε νέους τρόπους επικοινωνίας με την οικογένεια σας, τους φίλους σας και τους συναδέλφους σας. Η επαφή με τους οικείους, τους φίλους, και ειδικότερα με τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας δίνει το αίσθημα της ασφάλειας και της ελπίδας. Τα κοινωνικά μέσα είναι ένας πολύ καλός τρόπος σύνδεσης και δημιουργίας του αισθήματος ότι μειώνεται έτσι την απόσταση.
• Οι επιχειρήσεις και οι φορείς θα ήταν καλό να υποστηρίξουν ενεργά το προσωπικό τους και να είναι έτοιμοι να τροποποιήσουν τις υπάρχουσες τακτικές που ακολουθούν και εφόσον είναι αναγκαίο να παραπεμφθούν σε ειδικούς ψυχικής υγείας για την καλύτερη φροντίδα τους.
• Είναι ωφέλιμο η αναγνώριση του τι μπορείτε να κάνετε και τι δεν μπορείτε να κάνετε. Κατά αυτό τον τρόπο επανέρχεται η ισορροπία στην καθημερινή ζωή διαφοροποιώντας κάποιες παραμέτρους. Η εργασία από το σπίτι, η παρακολούθηση αγαπημένων ταινιών ή/και σειρών , το διάβασμα, η αλλαγή διαρρύθμισης του χώρου σας θα ήταν χρήσιμες και ευχάριστες εναλλακτικές.

• Η απομόνωση μπορεί να ενισχύσει την εσωτερική ενδοσκόπηση. Η επικέντρωση στον εαυτό θα μπορεί να βοηθήσει στην ανακάλυψη νέων ταλέντων, στην ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων και στην καλύτερη αυτοφροντίδα.
• Η διασφάλιση υγιεινής διατροφής, η σωματική άσκηση, ο ποιοτικός ύπνος θα συμβάλουν σημαντικά στην διατήρηση της καλής σωματικής υγείας .
• Είναι φυσιολογικό έντονα συναισθήματα όπως αυτά της κρίσης πανικού, του πένθους, του στρες να ενισχύονται. Όλα αυτά δεν δηλώνουν σε καμία περίπτωση αδυναμία. Το να εκφραστούν ελεύθερα, είτε λεκτικά, είτε δημιουργικά, ζωγραφίζοντας τα ή γράφοντας τα σε ένα ημερολόγιο θα διευκολύνει τη διαδικασία της αναγνώρισης, της επεξεργασίας και της εξοικείωσης με αυτά.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι είναι θεμιτό να ζητείται βοήθεια από ειδικούς ψυχικής υγείας όταν τα συναισθήματα δυσχεραίνουν την καθημερινότητα, οι υπαρκτές πλευρές του κινδύνου είναι προσωρινές και ότι η πρόληψη συμβάλει σημαντικά στην διαδικασία της φροντίδας.

Πηγές:
• Mental health and psychosocial considerations during COVID-19 outbreak (PDF) Source: World Health Organization
• Sustaining the well-being of healthcare personnel during coronavirus and other infectious disease outbreaks Source: Center for the Study of Traumatic Stress
• Psychological effects of quarantine during the coronavirus outbreak: What healthcare providers need to know (PDF) Source: Center for the Study of Traumatic Stress