Συχνές Ερωτήσεις

Ψυχοθεραπευτική συμμαχία

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Ψυχολογία είναι η επιστήμη που σχετίζεται με την συμπεριφορά και τις νοητικές διεργασίες καθώς και το πως αυτές οι διεργασίες επηρεάζονται από την φυσική κατάσταση του οργανισμού, την νοητική κατάσταση του ατόμου και τις εξωτερικές συνθήκες δηλαδή το περιβάλλον (Tavris & Wade, 2000).

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Η θεραπευτική διαδικασία ξεκινά ως μια ανάγκη που γεννά όμως πολλά ερωτηματικά, εάν το άτομο δεν έχει προηγούμενη εμπειρία, από το τι ακριβώς συντελεί την θεραπευτική πράξη. Ως θεραπευτές καλούμαστε να απαντήσουμε πολλές φορές στα παρακάτω ερωτήματα που είναι αυτά τα οποία απασχολούν συχνότερα τους θεραπευόμενους αλλά και τους φοιτητές που ξεκινούν να μελετούν την επιστήμη της Ψυχολογίας.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΗ, ΤΟΥ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΨΥΧΙΑΤΡΟΥ

Οι παραπάνω ορισμοί αφορούν ειδικούς ψυχικής υγείας. Με την ισχυρότερη διαφοροποίηση αυτής της ειδικότητας του ψυχιάτρου. Ο Ψυχίατρος είναι o Επιστήμονας ο οποίος έχει ολοκληρώσει την Ιατρική έχοντας ειδικευτεί στην Ψυχιατρική και είναι σε θέση να κάνει διάγνωση των ψυχικών διαταραχών καθώς και να συνταγογραφεί φάρμακα για τις ψυχικές παθήσεις όπου θεωρεί πως απαιτείται.

Ψυχοθεραπευτής είναι απλά κάποιος που έχει μάθει να ασκεί οποιαδήποτε μορφή ψυχοθεραπείας αλλά θα πρέπει η γνώση του αυτή να συνυπάρχει με τις γνώσεις του ως Ψυχολόγου η Ψυχιάτρου. Μορφές ψυχοθεραπείας είναι : η Σύγχρονη Ψυχοθεραπεία-Σχεσιακή Ψυχανάλυση, η Συστημική Ψυχοθεραπεία, η Γνωστική Ψυχοθεραπεία, η Ανθρωπιστική θεραπεία, η Δραματοθεραπεία, η Γνωστική-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία (γνωστή και ως CBT) κ.α

Ψυχαναλυτής είναι το άτομο που ασκεί μια συγκεκριμένη μορφή θεραπείας, την Ψυχανάλυση.    Για να αποκαλέσει κάποιος τον εαυτό του Ψυχαναλυτή θα πρέπει να έχει εξειδικευμένη εκπαίδευση σε κάποιο Ινστιτούτο Ψυχανάλυσης και να υποβληθεί ο ίδιος σε εκτεταμένη ψυχανάλυση πριν την ασκήσει. Ψυχανάλυση ορίζεται η θεωρία της προσωπικότητας και μια μορφή θεραπείας  αρχικά διατυπωμένη από τον Sigmund Freud που τονίζει τα ασυνείδητα κίνητρα και τις συγκρούσεις (Tavris & Wade, 2000).

ΠΩΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΣΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ

Οι ψυχολόγοι εκτός του ότι δεσμεύονται από τον κώδικα επαγγελματικής δεοντολογίας ώστε να διατηρούν την εχεμύθεια ως κύριο συστατικό της θεραπευτικής πράξης,  δεσμεύονται και από τον νόμο (991/1979) ώστε να μην αποκαλύψουν όσα θα ειπωθούν μεταξύ τους και του θεραπευόμενου. Το απόρρητο θα αρθεί μόνο στην περίπτωση που ο θεραπευτής αντιληφθεί πως ο θεραπευόμενος του θέλει η σχεδιάζει να βλάψει τον εαυτό του.

ΠΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Το χρονικό διάστημα που κάνει κάποιος θεραπεία είναι εξατομικευμένο. Συν αποφασίζεται από τον ίδιο και τον θεραπευτή ανάλογα με τις ανάγκες του θεραπευόμενου και φυσικά διακόπτεται οποιαδήποτε στιγμή με πρωτοβουλία και ευθύνη του ιδίου. Μεταβάλλεται από τις ανάγκες, την στοχοθεσία καθώς και το περιβάλλον, δηλαδή τις εξωτερικές συνθήκες που ίσως προκύψουν κατά την διάρκεια της θεραπευτικής διαδικασίας. Επίσης καθορίζεται αναλόγως του είδους της θεραπείας που ακολουθείται καθώς κάποιες μορφές ακολουθούν βραχύχρονη προσέγγιση και κάποιες άλλες μακρόχρονη. Ο Θεραπευτής ως εξειδικευμένος Επιστήμονας έχει τις γνώσεις ώστε να προτείνει την καταλληλότερη προσέγγιση για τον θεραπευόμενο του.

 

Βιβλιογραφική αναφορά

Tavris C., Wade C. (2003) Psychology. Upper Saddle River, New Jersey, NJ: Pearson Education.