Ατομική Θεραπεία

ΑΤΟΜΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

- VIKTOR E. FRANKL ΣΤΟ ``ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ``

Εκείνοι που έχουν ένα «γιατί» στη ζωή τους  μπορούν να αντιμετωπίσουν σχεδόν οποιοδήποτε «πώς»

“Το πνεύμα ενός ανθρώπου δημιουργείται απο τις επιλογές του”.

Ίρβιν Γιάλομ στο ``Όταν έκλαψε ο Νίτσε``

Τι είναι Ψυχοθεραπεία

Ψυχοθεραπεία είναι η θεραπευτική διαδικασία κατά την οποία ένας έμπειρος, ειδικευμένος ψυχοθεραπευτής καθοδηγεί με μη κατευθυντικό τρόπο ένα θεραπευόμενο στην κατάκτηση συγκεκριμένων στόχων και σκοπών που ο ίδιος επιθυμεί προκειμένου να βελτιώσει μερικούς ή πολλούς τομείς στη ζωή του. Αρχικά διαμορφώνεται βάση του αιτήματος (του παρόντος προβλήματος) που ο ίδιος ο άνθρωπος θέτει ως θεραπευτικό ζήτημα και στη συνέχεια μέσω της συνεργασίας ψυχοθεραπευτή – θεραπευομένου καθορίζονται επιμέρους στόχοι και σημεία εν δυνάμει εξέλιξης.

Οι διαστάσεις βάση των οποίων κινείται η θεραπευτική διαδικασία είναι κυρίως δύο. Αναφορικά με την πρώτη διάσταση, συχνά προσέρχονται άτομα με πολλά και διαφορετικά συμπτώματα που αποτελούν ενδείξεις κάποιας ψυχολογικής δυσλειτουργίας ή διαταραχής. Συχνές καταστάσεις αποτελούν συμπτώματα άγχους, κατάθλιψης, ψυχοσωματικών νόσων, διατροφικά προβλήματα, προβλήματα στον τρόπο σκέψης και κατανόησης του περιβάλλοντος κλπ. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο πρωταρχικός στόχος της θεραπείας είναι η αντιμετώπιση της υπάρχουσας ψυχικής διαταραχής. Υπάρχουν περιπτώσεις που η παρέμβαση συνίσταται κυρίως στη διακοπή ενός φαύλου κύκλου αρνητικών σκέψεων ή απαιτεί την εκμάθηση νέων περισσότερο λειτουργικών τρόπων συμπεριφοράς και μεθόδους αντιμετώπισης προβλημάτων. Άλλες φορές χρειάζεται βαθύτερη και πιο εντατική ψυχαναλυτικού τύπου προσέγγιση επειδή τα παρόντα προβλήματα αποτελούν συνέπειες εσωτερικών και ασυνείδητων συγκρούσεων που σχετίζονται με ανικανοποίητες ανάγκες της παιδικής ηλικίας που αναζωπυρώνονται στο παρών και εγκλωβίζουν τον άνθρωπο στην αέναη προσπάθεια ικανοποίησής τους.

Η δεύτερη διάσταση αποτελείται από προβλήματα που υποδηλώνουν πολλές φορές υφέρπουσες διαταραχές αλλά ουσιαστικά αποτελούν προϊόντα του τρόπου κατανόησης του εαυτού και του τρόπου αντιμετώπισης και διαχείρισης των σχέσεων του ατόμου. Ο τύπος προσωπικότητας και το “σχεσιακό παρελθόν” του ατόμου, δηλαδή ο τρόπος που έχει συνηθίσει να δομεί και να συντηρεί κοντινές σχέσεις και η ασυνείδητη αίσθηση του τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται σε μια σχέση, δημιουργούν τη βάση πάνω στην οποία διαδραματίζονται όλες οι ενεργές σχέσεις και οι αλληλεπιδράσεις του με τους άλλους. Πολύ συχνά τα προβλήματα που δημιουργούνται προκύπτουν από λανθασμένη επιλογή συντρόφων ή από αδυναμία κατανόησης των αναγκών του άλλου (ανεξάρτητα από το είδος της σχέσης), από την ύπαρξη υπερβολικών απαιτήσεων από τους άλλους και από τον εγκλωβισμό στην υιοθέτηση συγκεκριμένων ρόλων μέσα στη σχέση, κατάσταση που οδηγεί σε μια αναπαραγωγή του ίδιου ρεπερτορίου αντιδράσεων και συμπεριφορών δημιουργώντας μια ασφυκτική ατμόσφαιρα, επιφέροντας τελικά σύγκρουση.

Που βοηθάει η ψυχοθεραπεία

Η ψυχοθεραπεία βοηθάει στην αντιμετώπιση πολλών διαφορετικών δυσλειτουργικών καταστάσεων και προβλημάτων αλλά και στην προαγωγή της αυτογνωσίας και της ψυχοσυναισθηματικής εξέλιξης του ατόμου ανεξάρτητα από την ύπαρξη συμπτωμάτων ή συγκεκριμένης διαταραχής. Ειδικά στην περίπτωση προβλημάτων σχέσεων, η αναγνώριση της διαιώνισης λανθασμένων επιλογών και συνεπακόλουθα η εξακρίβωση των αιτιών, διευκολύνει την ωρίμανση και τον σωστό προσανατολισμό εύρεσης συντρόφου βάση των πραγματικών αναγκών του ατόμου. Ουσιαστικά, εκτός από τις περιπτώσεις συμπτωμάτων που καταδεικνύουν ψυχική δυσλειτουργία μια έγκαιρη παρέμβαση σε ζητήματα σχεσιακής φύσεως (αναλύοντας και αναδομώντας τον τρόπο του “σχετίζεσθε” πάντα λειτουργεί προληπτικά προλαμβάνοντας τη σύναψη “προβληματικών ή κακοποιητικών σχέσεων”.

Ειδικά θέματα παρέμβασης

 • Άγχος – Πανικός
 • Μελαγχολία – Κατάθλιψη
 • Φοβίες
 • Πένθος – Απώλεια αγαπημένων προσώπων
 • Δυσκολίες προσαρμογής και αντιμετώπιση αλλαγών (έλλειψη προγραμματισμού και αδυναμία επίλυσης προβλημάτων)
 • Κοινωνικές δεξιότητες (απόσυρση, απομόνωση, αυξημένο αίσθημα ντροπής)
 • Προβλήματα σχέσεων (αδυναμία εμπλοκής, λανθασμένη επιλογή, ακραία συναισθηματικές σχέσεις)
 • Διαχείριση γάμου, προβλήματα επικοινωνίας, διαζύγιο
 • Χαμηλή αυτοεκτίμηση – αυτοπεποίθηση
 • Συναισθηματική έκφραση
 • Διαχείριση συγκρούσεων – διεκδικητικότητα
 • Διαταραχές διατροφή(παχυσαρκία, βουλιμία, νευρική ανορεξία)
 • Σεξουαλικές διαταραχές
 • Διαταραχές ύπνου
 • Εξαρτήσεις και χρήση ουσιών
 • Υποστήριξη για προβλήματα υγείας
 • Ψυχοσωματικά προβλήματα
 • Χρόνιες ασθένειες