Αφήστε τα παιδιά να παίξουν :η αξία του παιχνιδιού για την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών.

Παιδιά που παίζουν

Με αφορμή την πρόσφατη έκθεση των Yogman et. al. (2018) με τίτλο ‘’power of play’’ όπου χαρακτηριστικά αναφέρουν το πόσο έχει μειωθεί ο χρόνος παιχνιδιού τα τελευταία 15 χρόνια σε αντίθεση με τον χρόνο μπροστά στις οθόνες που συνεχώς αυξάνεται, θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε συνοπτικά την επίδραση του παιχνιδιού σε όλους τους τομείς ανάπτυξης της παιδικής ηλικίας καθώς και την θεραπευτική του αξία. Τα στατιστικά στοιχεία είναι απογοητευτικά αφού στην πραγματικότητα, περίπου το 30% των μικρών παιδιών δεν βγαίνουν ούτε καν στο σχολικό διάλειμμα (Yogman et.al,2018). Οι ώρες εργασίας των γονέων, ο χρόνος που περνούν τα παιδιά μπροστά στην οθόνη, τα μηνύματα που δέχονται οι γονείς από την σύγχρονη κοινωνία πως πρέπει να εκθέσουν τα παιδιά τους σε ατελείωτες δραστηριότητες, ακόμη και η τάση του σχολείου να αντικαταστήσει τις ώρες παιχνιδιού για να εισαγάγει νωρίτερα τον «ακαδημαϊκό» χρόνο, στερούν από τα παιδιά πολύτιμο αδόμητο χρόνο παιχνιδιού (Ginsburg, 2007) .

Το παιχνίδι έχει αναγνωριστεί από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ως πολύτιμο και απαραίτητο στοιχείο της παιδικής ανάπτυξης και αναγνωρίστηκε ως δικαίωμα σε κάθε παιδί (Ηνωμένα Έθνη, 1989). Σύμφωνα με το βρετανικό οργανισμό Play Therapy ” το παιχνίδι είναι μια σωματική ή διανοητική ψυχαγωγική δραστηριότητα που διαδραματίζεται αποκλειστικά για διασκέδαση και δεν έχει άλλο στόχο». Έχουν γραφτεί μελέτες σχετικά με τον αντίκτυπο που έχει το παιχνίδι στα ζώα, τους ενήλικες και τα παιδιά, καθώς και την ποικιλομορφία στην προσέγγιση του παιχνιδιού. Δεδομένου ότι η έρευνα για τον αντίκτυπο του παιχνιδιού στους ενήλικες είναι πολύ περιορισμένη, το παρόν άρθρο θα προσπαθήσει να τονίσει και να αναλύσει τη σημασία του παιχνιδιού για τα παιδιά. Ο Brian Sutton Smith (1997) στο βιβλίο του χαρακτηρίζει το παιχνίδι ως μια ασάφεια που απαιτεί τη βοήθεια διαφόρων ειδικοτήτων και επιστημονικών κλάδων που πρέπει να προσεγγιστούν ή να κατανοηθούν και ο Stapleton (1981) τονίζει το γεγονός ότι το παιχνίδι θεωρείται διαδικασία, όχι προϊόν, αφού υποδεικνύει τον καθολικό τρόπο με τον οποίο τα παιδιά ζουν και μαθαίνουν.

Τα δεδομένα από αρκετές μελέτες (Ginsburg 2007, Henry 1990, Stapleton 1981) φανερώνουν ότι κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού οι γονείς έχουν μια μοναδική ευκαιρία να εμπλακούν πλήρως με τα παιδιά τους, καθώς το παιχνίδι είναι μια άμεση μορφή επικοινωνίας. Οι σχέσεις γονέων-παιδιών ενισχύονται καθώς τα παιδιά θεωρούν ότι έχουν την αποκλειστική προσοχή του ενήλικα που επικεντρώνεται στον δικό τους κόσμο (Henry, 1990) ενώ οι συνεχείς αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους, καθώς το παιχνίδι εξελίσσεται, επιβεβαιώνει την πλήρη προσοχή του γονέα στο παιδί και ενισχύει τον δεσμό (Ginsburg, 2007). Οι γονείς είναι σε θέση να παρατηρούν πώς το παιδί τους αντιδρά, σκέφτεται, συμπεριφέρεται, κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Αυτό τους προσφέρει το πλεονέκτημα να παρατηρήσουν και να κατανοήσουν τον κόσμο από την οπτική του παιδιού τους, να αφουγκραστούν τα συναισθήματά του (φόβους, ανασφάλειες, θυμό, ένταση) και ως αποτέλεσμα να επικοινωνούν πιο αποτελεσματικά με τα παιδιά τους (Ginsburg, 2007). Μέσω του παιχνιδιού, ο γονέας είναι σε θέση να καταλάβει πώς αισθάνεται το παιδί για τον εαυτό του και πώς αισθάνεται για τον κόσμο γύρω του. Ο ‘’κόσμος’’ που περιβάλλει το παιδί κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού αποτελείται κυρίως από τους ανθρώπους που αλληλεπιδρούν μαζί του και λιγότερο από το αντικείμενο. Η αντίδραση του γονέα, η ενθάρρυνση, ο αισιόδοξος τόνος στη φωνή τους καθώς και το γεγονός ότι οι φροντιστές βρίσκονται δίπλα στο παιδί, του προσφέρουν ένα αίσθημα ασφάλειας και αυτοπεποίθησης (Stapleton, 1981). Τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι αυτή η συνεργασία με τους γονείς είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την ενίσχυση του δεσμού μεταξύ του παιδιού και του φροντιστή.

Ένα άλλο σημαντικό όφελος από το παιχνίδι είναι η θεραπευτική του αξία. Το θεραπευτικό παιχνίδι πρωτοεμφανίστηκε στη Μεγάλη Βρετανία μέσω της ψυχοδυναμικής προσέγγισης τον 19ου αιώνα και σύντομα εξελίχθηκε στην πιο δημοφιλή ψυχοθεραπευτική προσέγγιση για τα παιδιά (Robertson, 2016). Το βιβλίο «Πόλεμος και Παιδιά» (Freud A., Burlingham D., 1943) αναλύει τις διαφορές μεταξύ ενηλίκων και παιδιών σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο εκφράζουν τις εμπειρίες τους από τις βομβιστικές επιθέσεις του Λονδίνου (Robertson, 2016). Οι ενήλικες προτιμούσαν τη λεκτική επικοινωνία, ενώ τα παιδιά απέφευγαν να συζητούν και προτιμούσαν να παίζουν για τις εμπειρίες τους (Robertson, 2016). ‘’Έχτιζαν σπίτια με τουβλάκια, μετά έριχναν βόμβες σε αυτά τα σπίτια, τα σπίτια έπιαναν φωτιά, σειρήνες ακούγονταν και μερικοί άνθρωποι τελικά πέθαιναν ή τραυματίζονταν’’  (Robertson, 2016). Ο Freud S. (1915), ο Klein Μ. (1955) και ο Freud A. (1965) πίστευαν ότι το εγώ του παιδιού μπορεί να ενισχυθεί μέσω του παιχνιδιού και της θεραπευτικής ερμηνείας, καθώς κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού το παιδί αποκαλύπτει συμβολικά εσωτερικές συγκρούσεις και όλα τα ασυνείδητα στοιχεία που μπορεί να εξελιχθούν σε ψυχιατρικές διαταραχές εάν δεν επιλυθούν (Robertson, 2016). H ‘’θεραπεία αποφόρτισης’’ του Levy (1938, όπως αναφέρεται στην Robertson 2016), για παιδιά που έχουν υποστεί τραυματικά γεγονότα βασίστηκε στην εμπιστοσύνη που αναπτύσσεται προς το πρόσωπο του θεραπευτή κατά τη διάρκεια του ελεύθερου παιχνιδιού και η ‘’Θεωρία του δεσμού’’ του Bowlby (1969, όπως αναφέρεται στην Robertson 2016) εξηγεί πώς ο πρωταρχικός δεσμός γίνεται πρότυπο για τις σχέσεις κάποιου σε όλη τη ζωή. Η Παιγνιοθεραπεία μοιράζεται με αυτές τις δύο προσεγγίσεις τη σημασία του δεσμού μεταξύ του θεραπευτή και του παιδιού και υποστηρίζει ότι μέσω αυτού του δεσμού, ο θεραπευτής βοηθά το παιδί να δημιουργήσει έναν ασφαλή δεσμό με έναν ενήλικα,  ως βάση για την εδραίωση νέων δεσμών του παιδιού με το περιβάλλον (Robertson, 2016). Ο Winnicott (1974), από την άλλη, τονίζει το «μεταβατικό αντικείμενο», μια κούκλα, ένα ρούχο της μαμάς ή του φροντιστή ως δίχτυ ασφαλείας για το παιδί απουσία της μητέρας/φροντιστή και στο βιβλίο του «Play and Reality» ισχυρίζεται ότι τα παιδιά που δεν είναι σε θέση να παίζουν, ‘’κινδυνεύουν να παγιδευτούν στην παραφροσύνη, καθώς δεν έχουν την ευκαιρία να επεξεργαστούν την πραγματικότητα’’ (Robertson, 2016).

Επιπλέον, το παιχνίδι είναι υψίστης σημασίας για τη γνωστική εξέλιξη ενός παιδιού καθώς το προετοιμάζει για την πλήρη συμμετοχή του στον κόσμο (Piaget, 1962). Το παιχνίδι βοηθά τα παιδιά να αποκτήσουν τις δεξιότητες που είναι απαραίτητες για τη γνωστική τους ανάπτυξη, όπως η κατανόηση των γεγονότων της καθημερινής ζωής και των ανθρώπινων σχέσεων. Μέσα από την μίμηση μαθαίνουμε να μιλάμε, να δουλεύουμε ή να εξερευνούμε τον κόσμο. Τα μωρά μιμούνται τους φροντιστές τους και η θετική ανατροφοδότηση φροντίδας επιβραβεύει το μωρό και τη διαδικασία μίμησης. Η πρωτογενής μίμηση γίνεται μίμηση ενός χαρακτήρα και τα παιδιά μιμούνται τις κινήσεις, τις εκφράσεις, τα λόγια του άλλου. Καθώς τα παιδιά παίζουν ρόλους, ανταλλάσσουν πληροφορίες για τον κόσμο, τον ρόλο τους, την ενήλικη ζωή τους και έχουν την ευκαιρία να διορθώσουν ο ένας τον άλλο σύμφωνα με τα ερεθίσματα και τις γνώσεις τους (Stapleton, 1981). Ο Piaget (1962) υπογραμμίζει τη σημασία του συμβολικού παιχνιδιού ως τη διαδικασία αφομοίωσης του κόσμου που επιτρέπει στην λογική να ευδοκιμεί και να χρησιμοποιεί το παιχνίδι ως μια μαθηματική, σωματική, γνωστική, κοινωνική εμπειρία. Επιπλέον, η επίλυση προβλημάτων αποτελεί βασικό κομμάτι της γνωσιακής ανάπτυξης και το ενδιαφέρον και η ευχαρίστηση του παιδιού να ολοκληρώσει το έργο μέσω του παιχνιδιού, απλοποιώντας το (Stapleton, 1981). Τέλος, η γλώσσα μέσω του παιχνιδιού αναπτύσσεται με πολλούς τρόπους, αφού τα παιδιά χρησιμοποιούν λέξεις για να επικοινωνούν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, να συνθέτουν τραγούδια και ποιήματα, να εφευρίσκουν ρόλους και να τους υποδύονται ή να γράφουν κανόνες σε ένα ομαδικό παιχνίδι (Stapleton, 1981).

Εκτός του Piaget (1962) που υιοθετεί την αντιφατική θεωρία της μάθησης, ο Vygotsky (Gupta, 2009) εμβαθύνει στην κοινωνικοπολιτική θεωρία καθώς πιστεύει ότι η οικοδόμηση της γνώσης από τα παιδιά επηρεάζεται από κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Ένα βασικό στοιχείο της κοινωνικής συναισθηματικής μάθησης είναι οι αυθεντικές αλληλεπιδράσεις που διαδραματίζονται μεταξύ των παιδιών που παίζουν (Ginsburg, 2007). Το αδόμητο παιχνίδι επιτρέπει στα παιδιά να ανακαλύπτουν μόνοι τους, τους κανόνες μιας ομάδας. (Mc Elwain & Volling, 2005). Τα παιδιά αντιδρούν μέσω της κοινωνικής αλληλεπίδρασης του παιχνιδιού, αλλά συνειδητοποιούν επίσης ότι τα άλλα παιδιά αντιδρούν στη δική τους συμπεριφορά και την προσαρμόζουν, την μεταμορφώνουν σε ένα αποδεκτό πρότυπο (Stapleton, 1981). Μέσω του κοινωνικού παιχνιδιού, το παιδί αρχίζει να επικοινωνεί με γονείς, αδέλφια, συνομηλίκους. Tα παιχνίδια ρόλων το βοηθούν να ανακαλύψει πώς λειτουργεί το σύστημα κανόνων σε μια κοινωνία. Σύμβολα όπως οι  κούκλες που αναπαριστούν διαφορετικούς ρόλους, διδάσκουν στο παιδί τι θεωρείται αποδεκτή συμπεριφορά από την κοινωνία (Stapleton, 1981), ενώ άλλα σύμβολα όπως οι ήρωες κινούμενων σχεδίων, ο ρόλος του δασκάλου, ο ρόλος του γιατρού, ο μηχανικός, επιτρέπουν στο παιδί να υιοθετήσει διάφορους ρόλους και του προσφέρουν τη δυνατότητα να μάθει πώς λειτουργεί το κοινωνικό σύστημα. Καθώς κατανοούν και κατακτούν τον κόσμο, το παιχνίδι τελικά βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν την εμπιστοσύνη και την αυτοεκτίμηση που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν μελλοντικές προκλήσεις (Band & Weisz, 1988).

Άξια αναφοράς είναι αναμφίβολα η σημασία του παιχνιδιού για τη σωματική υγεία ενός παιδιού. Το τρέξιμο, η αναρρίχηση, το άλμα, ο χορός ή αργότερα η συμμετοχή ενός παιδιού σε αθλητικά ομαδικά παιχνίδια το βοηθούν να συνθέσει και να διατηρήσει ένα ισχυρό σώμα, που σημαίνει ένα υγιές σώμα. Το παιχνίδι έχει προταθεί ως ένα εξαιρετικό κίνητρο για σωματική άσκηση που θα μπορούσε να λύσει την επιδημία της παχυσαρκίας (Ginsburg, 2007) και αποτελεί βασική δραστηριότητα απαραίτητη για την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού (Tamis-LeMonda, Shannon, Cabrera, & Lamb, 2004).

Παρ ‘όλα δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε πως το παιχνίδι είναι κυρίως πηγή χαράς, ουσιαστικής συνιστώσας της παιδικής ηλικίας. Η υποστήριξη ενός υγιούς πλαισίου για ελεύθερο και αυθόρμητο παιχνίδι είναι υψίστης σημασίας σε μια εποχή που υπάρχουν παραδείγματα έλλειψης χρόνου καθώς και έλλειψης φυσικού περιβάλλοντος, όπου το παιχνίδι θα μπορούσε να διαδραματιστεί.

Κοραχάη Σοφία
Ψυχοπαιδαγωγος/ εκπ. Κλινική Ψυχολογος  Anglia Ruskin University

References

Band, E. B., & Weisz, J. R. (1988). How to feel better when it feels bad: Children’s perspectives on coping with everyday stress. Developmental Psychology, 24(2), 247.

Burlingham, D., & Freud, A. (1943). War and children.

Ginsburg, K. R. (2007, January). The importance of play in promoting healthy child development and maintaining strong parent-child bonds. Pediatrics, 119(1)

Gupta, A., (2009) Vygotskian perspectives on using dramatic play to enhance children’s development and balance creativity with structure in the early childhood classroom, Early Child Development and Care, 1041-1054.

Henry, M. (1990). More than just play: The significance of mutually directed adult‐child activity. Early Child Development and Care, 60(1), 35-51.

McElwain, N. L., &Volling, B. L. (2005). Preschool children’s interactions with friends and older siblings: relationship specificity and joint contributions to problem behavior. Journal of family psychology, 19(4), 486.

Piaget, J. (1962). Plays, Dreams, Imitations in childhood. New York: Norton.

Robertson, T. (2016) Playtherapy (Παιγνιοθεραπεία).

Stapleton, C., Yahraes, Herbert C, Ebon Research Systems, & National Institute of Mental Health. (1981). The importance of play. Dept. of Health and Human Services, Public Health Service, Alcohol, Drug Abuse, and Mental Health Administration, National Institute of Mental Health; For sale by the Supt. of Docs., U.S. G.P.O.

Sutton-Smith, B. (1997). The ambiguity of play.

Tamis‐ LeMonda, C. S., Shannon, J. D., Cabrera, N. J., & Lamb, M. E. (2004). Fathers and mothers at play with their 2‐and 3‐year‐olds: Contributions to language and cognitive development. Child development, 75(6), 1806-1820.

United Nations, Convention on the Rights of the Child (CRC), (1989).

Winnicott, D. (1974). Playing and reality (Pelican Books). Harmondsworth: Penguin.

Yogman, M., Garner, A., Hutchinson, J., Hirsh-Pasek, K., & Golinkoff, R. (2018). The Power of Play: A Pediatric Role in Enhancing Development in Young Children. Pediatrics, 1.

257 thoughts on “Αφήστε τα παιδιά να παίξουν :η αξία του παιχνιδιού για την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών.”

 1. Hi, i read your blog occasionally and i own a similar one and i was just curious if you get
  a lot of spam remarks? If so how do you reduce it, any plugin or anything you can advise?
  I get so much lately it’s driving me mad so any support is very much appreciated.

 2. I enjoy you because of all of your hard work on this site.
  Betty really likes conducting investigation and it’s really easy to understand why.
  Almost all hear all regarding the lively means you present sensible tips by means
  of this web blog and as well invigorate response from the others
  on the topic plus my princess is now studying so much. Have fun with the rest of the year.
  You have been conducting a really good job.

  Also visit my webpage http://www.fidofuntv.com

 3. We wish to thank you yet again for the lovely ideas you offered Jesse when preparing her own post-graduate research and also, most importantly, for providing the many ideas in a single blog post.
  In case we had known of your web site a year ago, i’d have been rescued from the
  needless measures we were taking. Thanks to you.

  Stop by my page: https://fahl.uk/index.php?action=profile;u=115455

 4. I hardly leave a response, but I browsed a bunch of comments on Αφήστε τα
  παιδιά να παίξουν :η αξία του παιχνιδιού για την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών.
  | Psychotherapeutiko.gr. I do have a few questions for
  you if you do not mind. Could it be just me or does it look like like a few of these responses come across
  as if they are left by brain dead people? 😛 And, if you
  are writing on additional sites, I’d like to keep up
  with anything fresh you have to post. Would you list of every one of
  all your public sites like your linkedin profile, Facebook page
  or twitter feed?

  Also visit my blog: https://nettabenshabu.com/2021/04/03/michele-watches-offer-an-exotic-paradise-from-a-winter-wonderland

 5. I was wondering if you ever considered changing the structure of your site?
  Its very well written; I love what youve got to say.
  But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better.
  Youve got an awful lot of text for only having 1 or two pictures.

  Maybe you could space it out better?

  Visit my page – printfaire.com

 6. This is the right blog for anybody who would like to
  understand this topic. You realize a whole lot its almost tough to argue with you (not that I really would
  want to?HaHa). You certainly put a new spin on a topic that has been discussed
  for decades. Great stuff, just great!

  Also visit my blog :: https://allvecia.com/2021/04/03/3-stategies-to-last-longer-in-bed-overcome-premature-ejaculation

 7. Unquestionably believe that which you said.

  Your favorite reason seemed to be on the web the simplest
  factor to have in mind of. I say to you, I certainly get irked whilst people think about worries that they plainly don’t recognise about.
  You managed to hit the nail upon the highest and also outlined out
  the whole thing with no need side-effects , people
  could take a signal. Will probably be back to get more. Thank you!

  My web-site … https://geegram.net

 8. Thanks so much for providing individuals with remarkably wonderful opportunity to discover important secrets from here.
  It is often very great and also jam-packed with amusement for me and my office peers to
  search your site on the least thrice in a week to read the fresh things you have got.
  And indeed, I am just at all times pleased concerning
  the mind-blowing strategies you serve. Certain 3 facts in this posting are ultimately the most effective we have all had.

  My page; ozarkstalk.com

 9. The very next time I read a blog, I hope that it does not fail me as much
  as this particular one. After all, Yes, it was my choice to read through, but I actually thought you
  would probably have something useful to talk about. All I hear is a bunch of complaining about something that you could possibly fix if you were not too busy looking for attention.

  My blog post; https://ultimatedunitedbrothersclub.com/

 10. I have to show appreciation to you just for rescuing me
  from this particular situation. As a result of surfing through the world-wide-web and coming across recommendations that were not powerful,
  I believed my entire life was done. Living devoid of the solutions to the difficulties you’ve resolved by means
  of your guideline is a crucial case, as well as the kind which may have in a wrong way
  damaged my career if I hadn’t discovered the blog.

  Your own knowledge and kindness in taking care of every part was
  precious. I’m not sure what I would’ve done if I had not come upon such a
  point like this. I am able to now look forward to my future.

  Thanks a lot so much for this skilled and results-oriented help.
  I will not think twice to recommend your blog to any person who needs assistance about
  this issue.

  Look at my blog post … freeholmes.com

 11. Very good blog you have here but I was curious about if you knew of any message boards that cover the same topics talked about
  in this article? I’d really love to be a part of group where I
  can get suggestions from other experienced people that
  share the same interest. If you have any recommendations, please let me know.
  Kudos!

  my webpage … http://buscalealo.com/groups/are-free-marijuana-seeds-really-worth-your-time-and-effort/

 12. You’re so cool! I do not think I have read anything
  like this before. So nice to find another person with a few genuine thoughts
  on this subject matter. Seriously.. thanks for starting this up.
  This site is something that is needed on the web,
  someone with a bit of originality!

  Take a look at my web site: enstec.es

 13. I’ve been surfing online more than three hours today, yet
  I never found any interesting article like yours. It’s pretty
  worth enough for me. Personally, if all web owners and bloggers made good content
  as you did, the internet will be a lot more useful than ever before.

  My web-site – https://nesscloud.com/index.php/blog/144625/female-muscle-growth-tips

 14. I am writing to make you know of the perfect encounter my friend’s girl
  encountered reading the blog. She came to find several issues, which included what it is like to possess
  a wonderful helping mindset to have most people without problems comprehend specific complex
  subject matter. You undoubtedly surpassed her desires. Many thanks for showing such productive, safe, revealing and also unique tips about the topic to Ethel.

  My blog post … https://freeholmes.com/forum/viewtopic.php?id=340475

 15. May I simply say what a comfort to find someone that really understands what they are discussing on the net.
  You definitely understand how to bring a problem
  to light and make it important. A lot more people ought to look at this and understand this side of your
  story. I can’t believe you’re not more popular because you definitely
  possess the gift.

  Review my web-site: http://www.leadclub.net

 16. I and my pals came looking through the nice tactics from your web site
  while unexpectedly developed a terrible suspicion I never thanked the blog owner
  for those secrets. All of the boys were consequently warmed to learn all
  of them and have in actuality been enjoying those things.

  Many thanks for actually being considerably considerate and also
  for making a choice on certain marvelous subject
  matter most people are really wanting to understand about.
  My sincere apologies for not expressing appreciation to you sooner.

  Feel free to surf to my web site – http://www.fidofuntv.com/groups/the-growing-need-to-stop-smoking-weed

 17. Hello there! I know this is kinda off topic nevertheless I’d figured I’d ask.
  Would you be interested in exchanging links or maybe guest writing a blog article or vice-versa?

  My site addresses a lot of the same subjects as yours and I feel we could greatly benefit
  from each other. If you might be interested feel free to
  shoot me an e-mail. I look forward to hearing from you!

  Terrific blog by the way!

  my web blog http://bbs.zhichiwangluo.com

 18. Ⅿy developrr is trying to persuade me to mmove tto .net from PᎻP.

  I have always dislikeԁ the idеa because of the costs.
  Butt he’s tryіong none the lеss. I’ve been using WordPreѕs onn numerous websites for about
  a year and am concerned about switching to another pⅼatform.
  I have heard very good things about blogengine.net. Is there a way I can іmport all my wordpress content into it?
  Any kіnd of help would be rеally appreciated!

  Also visit my page: Death – Obituary – shooting

 19. My coder is trying to persuade me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the expenses. But he’s tryiong
  none the less. I’ve been using WordPress on various websites for about a year and am nervous about switching to another platform.
  I have heard good things about blogengine.net.

  Is there a way I can import all my wordpress content
  into it? Any help would be greatly appreciated!

  Here is my web-site … http://www.lacittaaperta.it

 20. I precisely had to thank you so much all over again. I’m not certain the things that I might have used
  without the actual advice documented by you directly on such a subject matter.
  Completely was a very frustrating condition for me personally, nevertheless
  looking at the very professional avenue you treated it forced me to leap
  for delight. Now i am happy for this guidance and thus
  wish you comprehend what a great job you are carrying
  out educating the mediocre ones through the
  use of a site. Most probably you have never met all of us.

  My page :: http://www.lacittaaperta.it

 21. Greetings! I know this is kinda off topic however I’d
  figured I’d ask. Would you be interested in exchanging
  links or maybe guest writing a blog post or vice-versa?
  My blog covers a lot of the same subjects as yours and I feel we could greatly benefit
  from each other. If you might be interested feel free to shoot me an email.
  I look forward to hearing from you! Fantastic
  blog by the way!

  Also visit my website … http://www.tigangyundong.org

 22. Thanks for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do a little research about this.
  We got a grab a book from our local library but I think I
  learned more clear from this post. I am very glad to see such excellent information being shared freely out there.

  Also visit my homepage … geegram.net

 23. Hi there! I know this is kinda off topic however I’d figured I’d ask.
  Would you be interested in exchanging links or maybe guest
  authoring a blog article or vice-versa? My website
  goes over a lot of the same subjects as yours and I feel
  we could greatly benefit from each other. If you might
  be interested feel free to send me an email.

  I look forward to hearing from you! Awesome blog
  by the way!

  Also visit my page kebe.top

 24. I am just commenting to make you understand what a brilliant discovery my girl developed viewing the blog.
  She figured out so many details, not to mention what it
  is like to possess an amazing helping mindset to let other individuals smoothly thoroughly grasp some specialized topics.
  You undoubtedly exceeded our own desires. Thanks for
  providing such interesting, trustworthy, explanatory and as well as fun guidance on this topic to Mary.

  Here is my site :: https://www.dis-count.de/

 25. I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was curious what all is required to get set up?
  I’m assuming having a blog like yours would cost
  a pretty penny? I’m not very internet savvy so I’m not 100% positive.
  Any recommendations or advice would be greatly appreciated.
  Kudos

  Also visit my page :: https://nesscloud.com/index.php/KristinJeffrey03

 26. You’re so awesome! I do not think I’ve truly read a single thing like this before.
  So good to find another person with some genuine thoughts on this issue.
  Really.. thank you for starting this up. This website is
  one thing that is required on the web, someone with
  some originality!

  Also visit my web-site … https://wsgcparkinglot.com/index.php?action=profile;u=270162

 27.  Instead of making a promise, I’ll wish them well. “Hope you are having a great Wednesday” or “Hope your week has been an awesome one” are a couple examples. Occasionally, I’ll mention that I plan on visiting their blogs, Facebook pages, etc.
  I’ll provide value by thoroughly responding the thoughts/questions in the comment. If the comment talked about ten different things, obviously I won’t be able to touch on all of them. But if a question is asked, I’ll answer it. If a few points are shared, I’ll talk about them a little.
  카지노사이트

 28.  Instead of complimenting (like I would if writing a comment on someone’s blog), I will thank the person for commenting. Though, if it’s a really good comment I’m responding to, I’ll make a point to say so. “That’s a great question” or “What an original comment” are a couple examples I might use.
  I’ll greet the commenter by name. Notice how I greeted you at the beginning of my comment?
  퍼스트카지노

 29. Have you ever considered publishing an e-book or guest authoring on other blogs? I have a blog based upon on the same subjects you discuss and would love to have you share some stories/information. I know my subscribers would appreciate your work. If you’re even remotely interested, feel free to shoot me an e-mail.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *